Fire typer ikoner du skal kunne

March 9, 2017

Grafisk fasilitering handler helt overordnet om å kombinere ord og helt enkle tegninger for å skape en felles mening, innsikt og læring i grupper. Vi snakker om fire hovedkategorier innen ikoner som er viktige å kunne tegne for å skape en god visualisert prosess. Det er mennesker, kommunikasjon, kontekst og prosess. Les med og se hvordan det henger sammen. 

 

Mennesker 

 

 

 

Det viktigste i en prosess er mennesker. De inngår i en prosess enten som 'oss som deltar på møtet' eller dem prosessen handler om. Det kan være kundene eller elevene osv.

 

I grafisk fasilitering handler det om forenkling. Det er ikke hvordan du tegner et menneske som er viktig. Det er din tegning som et prosessredskap. Vi(deltakerne i prosessen) har bruk for å se at vi snakker om en gruppe mennesker.

 

Strekmannen fungerer fint! Men hvis du vil jobbe med dine tegneferdigheter kan du i første omgang utvide til stjernemenneske eller u-mennesket. Du behøver ikke å tegne hverken hår, øyne eller munn i første omgang. Faktisk kan det forvirre mer enn øke forståelsen. Ovenfor ser du eksempler på helt enkle måter å tegne forskjellige typer på. Legg en skygge på innsiden, utsiden eller kun den ene siden. Der har du allerede gitt 'strekmannen' mer fyld. 

 

 

Kommunikasjon

 

Kategorien kommunikasjon skal i grafisk fasilitering forstås som alt det vi gjør når vi inngår i relasjon med andre. Her har jeg tegnet forskjellige typer talebobler som hører hjemme i denne kategorien. Her kan du også med fordel legge skygge på. Velg en måte å legge skygge på og vær konsekvent. 

 

Andre måter å illustrere kommunikasjon kan også være tekst i bannere, menneske og en megafon eller en blyant for å nevne et par eksempler.

 

 

Kontekst 

Kontekst er den tredje kategorien, og typiske kontekstmarkører i grafisk fasilitering er tid, sted, emne, innhold og relasjoner. Å få kontekst på plass i en visualisering er viktig for noe som gir mening i en kontekst kan bety noe annet i anden. Kontekst er også en måte å rammesette på og det kan være en måte å understøtte at vi kommer i mål med de vi skal under en prosess. 

 

Her har jeg vist forskjellige skilt hvor tekst kan plasseres i. Husk at i grafisk fasilitering handler det om å koble ord og bilder sammen. Andre kontekstmarkører kan være fjell, fyrtårn, helikopter og timeglass. For husk at vi tenker i metaforer. 

 

 

Prosess

 

 

Prosessmarkører handler om å tydeliggjøre et forløp - at noe beveger seg fra A til B eller at det er sammenheng mellom noen elementer. 

 

Her har jeg brukt forskjellige piler. I den del av verden hvor vi leser fra venstre mot høyre vil en pil som peker mot høyre typisk bety at vi ser og beveger oss frem i tid, og tilbake i tid hvis den peker mot venstre. 

 

Andre ikoner i denne kategori kan være vejer og elver. Noe som viser bevegelse. 

 

Du kan fortelle en historie med få ikoner

 

Som du kan se så behøver det ikke å være hverken vanskelig eller avansert å visualisere prosesser. Med ganske få ikoner kan du fortelle en historie. Bare deltakerne får få ikoner å 'henge' informasjonen på øker forståelsen og det gir et overblik. 

 

Og ikke glem ord. Det er kombinasjonen som er viktig. Ikoner skal ikke stå alene. Det er når ikoner og er satt sammmen med ord og setninger at det blir effektivt. 

 

Vil du lære å tegne?

 

På kurset i grafisk fasilitering blir disse og mange andre ikoner grundig gjennomgått slik at du får et relevant ikonbibliotek å trekke på. Så neste gang du arbeider med en gruppedialog kan du raskt visualisere samtalen. 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

RSS Feed
Utvalgte blogginnlegg

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

18.11.2016

Please reload

  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square

ER DET NOE DU LURER PÅ?

Send e-post

tlf: +45 26 15 83 65

(Og bare rolig det er trønderen Annette som tar telefonen selv om det er dansk nummer)

  • VISFAS LinkedIn
  • VISFAS Instagram
  • VISFAS Facebook

© 2019 VISFAS - Visuell fasilitering som hjelper deg med å skape effektive prosesser.